Mi a mentális egészség?

Manapság rendkívül sok figyelmet kap a test-tudatos életmód, azonban a testünkben megjelenő tünetek, problémák sokszor jelzés értékűek. Az ép testű, de „sérült" lelkű ember azonban nem sokra megy látszólagos szépségével vagy akár a fizikai erejével, mert nem tud vele mit kezdeni. Gyakran tapasztaljuk, hogy testi betegséget, fogyatékosságot hordozó emberek derűsen, egészséges lélekkel, alázattal viselik nehézségeiket. A mentális egészség ebből fakadóan a mentális funkciók egészséges (kiegyensúlyozott) működésének köszönhető, amely produktív tevékenységet, a társas kapcsolatokban megelégedettséget a változásokhoz való eredményes alkalmazkodást és a nehézségekkel való megküzdést eredményezi. (Forrás: Kondor Ágota)Tapasztalataink alapján, a problémák természete szerint beszélgetős, vagy coaching jellegű irányított megoldás centrikus technikák alkalmazásával a kisebb nagyobb problémák kezelhetővé válnak, ahogyan elménk az összefüggéseket egyre jobban átlátja (önismeretünk tágul).

Csoportbeszélgetések - csoportfoglalkozások

A csoportos beszélgetésekről bővebben:

Az irányított csoportbeszélgetések esetében egy adott jelenséghez kapcsolódóan egy tematizált vélemény, érzés vagy pusztán egy gondolat megosztása történik. A résztvevők kiválasztása problémáik, élethelyzetük azonossága alapján esetleg életkor, nem, egyéb tényezők figyelembevételével történik.

A csoport-munka azon keresztül zajlik, hogy a csoport tagjai megosztják egymással személyes problémáikat, érzéseiket, gondolataikat. Pl.: elmesélik, hogy mi történt velük az elmúlt héten, beszámolnak reakcióikról, benyomásaikról. A beszélgetés témáját sokszor csak irányaiban határozza meg a vezető, mert a csoporttagok összeválogatásával sokszor azok spontán jelenik meg. A csoporttagok azt érezhetik, hogy nincsenek egyedül a problémájukkal, és hogy vannak mások is, akik ugyanazt érzik, miközben közös gondolkozás zajlik az egyedi megoldások irányába, azok tesztelésével, a sikerek és kudarcok megosztásával a csoport támasszá és erővé válik a tagok számára. A csoportban megjelenő interakciók, az ezekre adott visszajelzések tudatosítják a hibás viselkedési mintákat, megváltoztatják a nézőpontokat, és segítenek elsajátítani konstruktívabb és hatékonyabb reakciókat. A csoport egyfajta laboratóriummá, új viselkedés minták gyakorló helyévé válik.

Tanácsadásunk díjmentes és bizalmas! Bejelentkezni egyszerű! Akár személyesen (bármikor a fogadóórák ideje alatt), vag az ONLINE felületen keresztül (lásd a kezdőlapot), lehetséges, de e-mailen vagy telefonon keresztül is rendelkezésre állunk.


  • A tanácsadás jogi valamint szakma-etikai kereteiről itt olvashat.