Mi a mentálhigié?

A mentálhigiéné az "ép" emberek mentális és pszichés egészség-megőrzésével foglalkozó elismert több mint száz éves tudományterület, amely a második világháborút követő időszakban vett igazi lendületet az Egyesült Államokban. Hazánkban a köztudatban talán csak az elmúlt 10-15 évben kezdett igazán beszivárogni.A mentálhigiéné a pszichológia azon területe, ahol mindazokkal foglalkozunk, akik szeretnék saját képességeiket, magukról szerzett ismereteiket bővíteni, és azokkal, akik bizonyos kérdésekben esetleg elakadtak és a kiutat keresik. Akik időnként kerülhetnek mély lelki/érzelmi/életviteli válságba is, és akár állhatnak időszakosan gyógyszeres kezelés alatt, de megfelelő iránymutatás mellett, bizonyos élettapasztalatok feldolgozásán keresztül életük újra kiegyensúlyozottá válhat.


A mentálhigiéné fontos célja,
hogy életünk kevésbé egészséges
részeinek megismerésén keresztül
eljussunk oda, hogy ne e részek irányítsák reakcióinkat, hanem tudjuk érzelmileg és mentálisan is teljesebben (szabadabban) megélni az eseményeket.

Egyéni (privát) mentálhigiénés tanácsadás

Lelki eredetű problémák úgy, mint stressz, depresszió, szorongás, párkapcsolati gondok, drog vagy alkoholfüggőség valamint trauma/gyász és életvezetési-nehézségek akarva akaratlanul bizony kihatnak az ember mindennapjaira és így a munkavégzésére is. A problémák okozta lelki stressz bizony "toxikus" hatású, azaz átvitt értelemben mérgez minket, további belső feszültséget, kilátástalanságot vagy akár ürességet okozva.

Tapasztalataink alapján, a problémák természete szerint beszélgetős, vagy időnként coaching jellegű irányított megoldás centrikus technikák alkalmazásával a kisebb nagyobb problémák kezelhetővé válnak, ahogyan elménk az összefüggéseket egyre jobban átlátja (önismeretünk tágul).

A probléma - megoldás - orientált beszélgetések folyamatáról röviden

A gyakorlat azt mutatja, hogy gyakran nem "csak" a tünettel, hanem a mögöttes pszichológiai tartalommal is foglalkoznunk kell. A rejtett összefüggések feltárásával a tünetek és problémák elnyomására fordított energiáink felszabadulhatnak és megerősödve letisztultabb önismerettel, gyakran megváltozott szemlélettel tekintünk vissza a korábbi problémáinkra. Nagy biztonságot jelent, ha tudja az ember, hogy mit miért tesz, és nem sodródik az életben.

Ebben a speciális kapcsolatban nincs direkt tanácsadás! Az egyén önmaga hozza meg a döntéseit, a szakember ebben a folyamatban támogatóként és "idegenvezetőként" segédkezik.

További gondolatok a tanácsadásról:

A modern beszélgetős úgynevezett 'pszichoterápiák' alapfeltevése, hogy a tüneteket rossz beidegzések, hibás viselkedések, téves következtetések és nem megfelelő érzelmi reakciók okozzák. A pszichoterápiában a terapeuta segítségével ezeket a tünetek hátterében álló problémákat feltárják, és közös megegyezéssel módosítják. A mentálhigiénés tanácsadás ilyen értelemben egy tanulási folyamat része, egy személyes tréning (azaz coaching) amelyben a korábbi rossz helyzetmegoldásokat és helyzetelemzéseket váltja fel az illető egyén olyanokkal, melyek jobban segítik a hatékony alkalmazkodást.

Persze vannak "múltra" és "jelenre" irányuló terápiák is. Az előbbiek a múlt és az emlékek feltárásával igyekeznek hatni a jelenbeli problémákra, míg a "jelenre" irányuló terápiák szerint itt és most vannak problémák és azokat itt és most kell kezelni, nem pedig a múltban. A jelenre irányuló un. kognitív viselkedésterápiák hatékony módszerek a rövid lejáratú úgynevezett probléma-fókuszú megoldás-keresésben. Tapasztalataink szerint eredményesebb, ha egy adott problémához egy szélesebb technikai eszköztárból választunk módszert, mint minden esetet egy elméleti keretből akarnánk megoldani.

Tanácsadásunk díjmentes és bizalmas! Bejelentkezni egyszerű! Akár személyesen (bármikor a fogadóórák ideje alatt), vag az ONLINE felületen keresztül (lásd a kezdőlapot), lehetséges, de e-mailen vagy telefonon keresztül is rendelkezésre állunk.


  • A tanácsadás jogi valamint szakma-etikai kereteiről itt olvashat.