Mi a mentálhigié?

A mentálhigiéné az "ép" emberek mentális és pszichés egészség-megőrzésével foglalkozó elismert több mint száz éves tudományterület, amely a második világháborút követő időszakban vett igazi lendületet az Egyesült Államokban. Hazánkban a köztudatban talán csak az elmúlt 10-15 évben kezdett igazán beszivárogni.

A mentálhigiéné a pszichológia azon területe, ahol mindazokkal foglalkozunk, akik szeretnék saját képességeiket, magukról szerzett ismereteiket bővíteni, és azokkal, akik bizonyos kérdésekben esetleg elakadtak és a kiutat keresik. Akik időnként kerülhetnek mély lelki/érzelmi/életviteli válságba is, és akár állhatnak időszakosan gyógyszeres kezelés alatt, de megfelelő iránymutatás mellett, bizonyos élettapasztalatok feldolgozásán keresztül életük újra kiegyensúlyozottá válhat.

Kik vagyunk?

Szakmai tapasztalataink

2011 óta üzemeltetjük diák-mentálhigiénés tanácsadó szolgáltatásunkat, amely jelenleg ~ 2600 fős hallgatói/diák létszámot szolgál ki. Mivel az oktatási intézmények helyszínén műküdtetjük a diák-tanácsadó irodákat, a hallgatók/tanulók kényelmesen, saját iskolájuk helyszínén juthatnak válaszokhoz, segítséghez és iránymutatáshoz.

Hogyan működik a diák-tanácsadás?

Vállalakozásunk az adott intézménnyel áll szerződéses viszonyban, így a diákok/hallgatók ingyenesen vehetik igénybe a tanácsadást. Ez rendszerint úgy történik, hogy a hallgatók/diákok bejelentkeznek tanácsadásra, személyesen, telefonon, e-mailben vagy online időpontfoglalási rendszerünkön keresztül. Az egyeztetett időpontban (a fogadóórára) eljönnek. Egy-egy foglalkozás 45-60 perc hosszú, ahol a kliensek bizalmas keretek között beszélhetnek az őket foglalkoztató kérdésekről, problémákról. Egy-egy hallgatónak/diáknak 6-8 beszélgetős foglalkozás is biztosítható, igény és esettől függően.

A diák-tanácsadás 'hagyományos' témakörei tapasztalataink alapján:

- Tanulási gondok, teljesítményromlás
- Pályaválasztás, orientáció
- Szülő- vagy tanár és hallgató kapcsolataiban megjelenő konfliktusok és problémák
- Kapcsolatteremtési problémák, elszigetelődés, magány
- Önismereti kérdések
- Spirituális (hitéleti) keresés
- Párkapcsolati nehézségek
- Szorongásos helyzetek kezelése
- Szenvedélybetegségek (pl.: játék, drog és alkohol problémák) prevenciója
- Interkulturális kérdések, beilleszkedés
- Traumák és veszteségek feldolgozását segítő technikák megismertetése
- Előszűrés - esetleges pszichés problémák beazonosítása - referálások
- Életvezetési coaching

Milyen nyelveken vehető igénybe a tanácsadás?

A tanácsadás magyar, illetve angol nyelven áll a hallgatók/diákok rendelkezésére.

Ki veheti igénybe a tanácsadást?

Bármely diák/hallgató, aki az adott oktatási intézménnyel (szerződéses partnerünkkel) aktív hallgatói/tanulói jogviszonyban áll.